piCLASSIC vakuumpump

Besparing på 1 800 euro när behov av ny lamellpump eliminerades i paketeringssystem

Bakgrund

Piab besökte en tillverkare och distributör av färskpaketerad sallad. Under besöket frågade tillverkaren om Piab hade en vakuumlösning för VFFS-maskiner (vertical, form, fill and seal), som är ett system för vertikal fyllning och försegling av påsar. Tillverkaren hade 11 linjer med VFFS-maskiner från Bosch, och var ofta tvungen att reparera eller byta ut de mekaniska vakuumpumparna i de olika linjerna, vilket var förenat med kostnader för driftstopp, reparationer och lagerhållning av reservdelar. Piab fick kundens förtroende att utvärdera applikationen i sin helhet och ge förslag på lämpliga ändringar. Piab åtog sig också att installera en kostnadsfri provversion av systemet. Det främsta problemet var tryckluftsförbrukningen. Om Piabs ändringsförslag innebar alltför hög tryckluftsförbrukning skulle det inte gå att anpassa alla linjer. Försäljaren bokade in ett uppföljningsbesök, samlade in applikationsinformation och fotograferade VFFS-maskinens bandkomponenter.

Lösning

Under det första besöket fick Piab tillfälle att förklara tryckluftsdrivna generatorers fördelar jämfört med mekaniska lamellpumpar, och även att beskriva Piabs framgångsrika COAX®-teknik. Förslaget att använda en piCLASSIC med fyra Xi40-3-cartridge kontrollerades i provsystemet och visade sig ge tillräckligt stort flöde för att driva två band.

Resultat

Tack vare bytet till piCLASSIC förbrukar lösningen bara hälften så mycket tryckluft som den tidigare lösningen. Kombinationen av underhållsfri drift genom fem års garanti, färre driftstopp, eliminerat behov av ny lamellpump – en kostnad på 1 800 euro – och minskat reservdelslager gjorde vårt besök till en verkligt lönsam affär för kunden.